
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT 
THE USCG FOREIGN LANGUAGE PROGRAM 
______________________________________ 
 
Note:  This document is intended to clarify and expound upon 
aspects of ALCOAST 585/05 (Coast Guard Foreign Language 
Program). 
 
Q. How long has the USCG Foreign Language Program been in 
existence? 
 
A. The Coast Guard had no formal foreign language program until 
2005.  Coast Guard military members meeting the requirements 
(described below) will begin receiving FLPP on or after January 1, 
2006.  Some enlisted members have been paid SDAP based, at least 
partially, on foreign language requirements.  A 1999 Coast Guard 
study, known as the Foreign Language Needs Assessment (FLNA), 
forms the basis of the USCG Foreign Language Program.  The FLNA 
is posted on CG Central.  (Learning>Foreign Language>Background 
and Policy Information)   
 
Q. What foreign languages are currently needed to support CG 
operational missions? 
 
A.  Spanish, Haitian-Creole, Russian, Vietnamese, Mandarin 
Chinese, Japanese and Korean.  Eighty percent of the need is for the 
Spanish language. 
 
Q. Who is eligible for FLPP? 
 
A. Starting January 1, 2006, CG military members (active & reserve1 
components; officer & enlisted) who meet the criteria outlined in 
ALCOAST 585/05 (see CGCentral, Learning>Foreign Language 
Program>Background and Policy) will be paid $100/mo as 

                                                 
1 In the case of the Reserve component, the pay is called a “Foreign Language Proficiency 
Bonus” unless the member is on active duty, e.g. Active Duty Training, and the command 
authorizes FLPP on the orders.  See 37 U.S.C. §316. 



“Interpreters”, $150/mo as “Linguists”, and $50/mo as “Command 
Designated Interim Interpreters”. 
 
Q. ALCOAST 585/05, in paragraph 7, says that Interpreter and 
Linguist FLPP will be available beginning in January 2006.  Is there 
specific date in January when FLPP will begin? 
 
A. Yes, FLPP will be available starting January 1, 2006. 
 
Q. How about those CG military members who have been performing 
interpreter functions thus far without FLPP?  Can they get retroactive 
FLPP? 
 
A. No, there is no provision to pay CG members who have served as 
interpreters for the CG in the past and have not received FLPP for 
those services. 
 
Q. What are the criteria for getting FLPP at the Linguist rate of 
$150/mo? 
 
A. Linguists are associated with specific billets, such as certain 
intelligence, International Training Detachment or defense attaché 
billets.  Look for a forthcoming ALCOAST devoted to Linguists which 
will list designated Linguist billets.  Linguists must achieve a score of 
at least 2+/2+ on the DLPT.   
 
Q. What are the criteria for getting FLPP at the Interpreter rate of 
$100/mo? 
 
A. To qualify as an Interpreter, a member must first achieve a score 
of at least 2/2 on the Defense Language Proficiency Test (DLPT).  
The member must also be at a unit with interpreter allocations and be  
designated by his/her command to occupy one of the allocations. 
 
Q. Will all units get Interpreters? 
 
A. No.  ALCOAST 585/05 specifies the units that get Interpreters and 
the number of allocations for each of those units. 
 
Q. Is it possible to add or change an Interpreter allocation to a unit? 
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A. Follow the directions in paragraph 5 of ALCOAST 585/05 
regarding requesting a modification to the Interpreter allocation.  Not 
all requests for additional interpreters will be granted, given the 
limited amount of FLPP funds.  Each request will be carefully 
considered. 
 
Q. What are the criteria for getting FLPP at the Command Designated 
Interim Interpreter rate of $50/mo? 
 
A. A command may designate a Command Designated Interim 
Interpreter (CDII) if the command cannot fill its unit allocation with 
qualified Interpreters.  Normally, the member designated as CDII will 
have already successfully interpreted for the command.  The CDII 
gets FLPP at the CDII rate until s/he or another member of the unit 
achieves a 2/2 score on the DLPT.  At that point, the member with the 
2/2 score will receive FLPP at the Interpreter level.  CDII designations 
expire after 6 months but can be renewed by the command.   
 
Q. I’m currently receiving SDAP.  Am I also eligible for FLPP? 
 
A. Not until FY07.  Don’t let that stop you from taking the DLPT if you 
have a foreign language skill and are either using it or expect to use it 
in calendar year 2006.  We are in the process of transitioning from 
using SDAP related to foreign language requirements, and 
transitioning to using FLPP, to recognize foreign language skills.  
Eligibility for continued SDAP will be evaluated during the FY07 
SDAP board, which will be held in late spring/early summer 2006.  
New SDAP rates will become effective on 1 October 2006.  SDAP 
related to foreign language skills will stop in FY07. 
    
Q. What sort of examination is the DLPT? 
 
A.  The current version of the exam, known as the DLPT-IV, is a 
paper and pencil, multiple-choice exam.  It is a two-part exam, 
Listening and Reading, and takes two hours per part.  The DLPT-IV, 
like its predecessors, was developed by the Defense Language 
Institute Foreign Language Center and has been in use for many 
years.  The DLPT-IV is gradually being replaced by an electronic 
version, known as the DLPT-V.  Once the DLPT-V version of a 
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particular language rolls out, the DLPT-IV version of that language 
will be obsolete and no longer valid for use.  See CGCentral for more 
information on both DLPT-IV and DLPT-V exams. 
 
Q.  Are the use of headphones required to take the DLPT?   
 
A.  Not for the DLPT-IV, the paper and pencil version of the exam.  
Headphones are required for the electronic DLPT- V, the Spanish 
version of which will be available by the 4th quarter of 2006. 
 
Q. How do I sign up to take the DLPT? 
 
A. Three groups may present for the DLPT exam at a CG DLPT 
authorized test site:   
 
1) military members who have been selected by their commands to 
potentially serve as Interpreters at their unit; 
2) certain intelligence, International Training Detachment and defense 
attaché members; and 
3) other CG members who: 

 have skills in one of the 7 CG authorized languages and 
will be tour complete in 2006  

 are seeking for their next tour, either a billet at a unit that 
is allocated Interpreters, or a Linguist billet (e.g. defense 
attaché, International Training Detachment or certain 
intelligence billets) as evidenced by a completed e-
resumé specifying these units or billets 

  
For all 3 groups, the command sends a letter with the names of the 
test candidates to the nearest CG DLPT authorized test site.  A list of 
the CG DLPT authorized test sites is posted on CG Central at 
Learning>Foreign Language Program>DLPT-IV.  
 
Q. ALCOAST 585/05 mentions a forthcoming ALCOAST specifically 
regarding Linguists.  In the meantime, should CG members in 
Linguist billets, that is, billets requiring foreign language proficiency 
(such as defense attaché, International Training Division and certain 
intelligence billets) take the DLPT? 
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A. Yes, Linguists and prospective Linguists who have not taken the 
DLPT in the last year should take the DLPT. 
 
Q. Can CG civilian employees take the DLPT at CG authorized DLPT 
test sites? 
 
A. For the time being, only those civilian employees whose job in the 
CG requires foreign language skills, or who are applying for a CG job 
requiring foreign language skills may take the exam.  DLPT 
candidates must be able to produce their position description or job 
announcement to the test site Educational Services Officer (ESO). 
 
Q. How do I prepare for the DLPT? 
 
A. You can prepare for the DLPT in a general fashion by:   
1) reading newspapers, magazines, etc., or viewing foreign films in 
the target language; and 2) taking some language enhancement 
training.  For language training resources, check CGCentral 
periodically.   
 
Q.  Can I retake the exam if, for example, I don’t score high enough? 
 
A.  Yes, but you must wait 6 months before retaking the exam.2
 
Q.  For how long is my DLPT score valid? 
 
A. One year from the date you took the exam.3
 
Q. Will my DLPT score, or Linguist, Interpreter or Command 
Designated Interim Interpreter status be entered into my Coast Guard 
Personnel Command (CGPC) Personnel Data Record (PDR)? 
 
A. The ESO at the CG authorized DLPT test site where you took the 
exam will enter your score into Direct Access.  Because Linguists are 

                                                 
2 Per subsection 4-2(b) of Army Regulation (AR) 350-20 (Navy OPNAVINST 1550.7B, which is 
posted on CG Central) "Management of the Defense Foreign Language Program"; and  
Subsection 3-12(a) of AR 611-6, "Army Linguist Management."   
 
3 Per subsection (c) of 37 U.S.C.A. § 316.  For text, see footnote 5. 
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in language-coded billets, their experience will be reflected in the 
assignment history portion of Direct Access.  
 
Q. Has there been any attempt to identify Coast Guard military 
member speakers of the seven languages the Coast Guard needs in 
operational missions? 
 
A. There has been no formal attempt to identify foreign language 
speakers until now.  Coast Guard members formerly had the option to 
voluntarily specify, in Direct Access, foreign language speaking, 
reading and writing ability.  
 
Q.  How many Coast Guard military members self-reported as having 
a moderate to high speaking, reading or writing ability in the seven 
languages? 
 
A.  The following chart contains figures from summer 2005: 
 
Language Spanish Haitian-

Creole 
Russian Vietnamese Mandarin/Chinese Japanese Korean

Active 
Duty 

2323 14 37 17 15 45 29 

Reserve 643 6 12 10 5 11 10 

 
 
 
Q. The military FLPP law, 37 U.S.C. §316 speaks of “certification”4 of 
foreign language proficiency.  What does certification of foreign 
language proficiency consist of in the Coast Guard? 
 
A. Certification, in the case of an Interpreter, means: 1) a score of 2/2 
on the DLPT; and 2) designation by the command as an Interpreter.   
Certification in the case of a Linguist, means:  1) a score of 2+/2+ on 
the DLPT; and 2) the member is currently in a billet requiring foreign 

                                                 
4 (c) Certification of proficiency.--To be eligible to receive special pay or a bonus under this 
section, a member described in subsection (a) or (b) must be certified by the Secretary 
concerned as being proficient in the foreign language for which the special pay or bonus is 
offered. The certification of the member shall expire at the end of the one-year period beginning 
on the first day of the first month beginning on or after the certification date. 
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language proficiency.  The forthcoming ALCOAST on Linguists will 
list the Linguist billets.  Certification in the case of a Command 
Designated Interim Interpreter (CDII) means:  the Command has 
selected the member to perform interpreter functions and that 
member will be paid at the CDII level until such time as the member 
obtains a 2/2 on the DLPT, at which time the member will be paid as 
an Interpreter.  If the member does not achieve a 2/2 on the DLPT, 
s/he will be replaced by a member at the unit who does achieve a 
2/2.  If no qualifying replacement can be found at the unit, then the 
member will continue to perform interpreter functions and continue to 
be paid as a CDII for up to six months, unless redesignated as CDII 
by the command.   
 
Q. What do the DOD services pay its members for foreign language 
proficiency? 
 
A. Currently, each of the 4 DOD services pays differing amounts 
based on specific languages and proficiency levels.  
 
Q. Who is the POC for the Foreign Language Program? 
  
A. The Foreign Language Program Manager. 
 
Foreign Language Program Manager  
COMDT (CG-132-2)   
Room 5110 
2100 Second Street SW 
Washington, DC  20593-0001 
 
Phone:  202-267-6071
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